Placki wielowarzywne

0 (0 ocen)

dobry sposób aby przemycić warzywa niejadkom

Składniki:

  • 4 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek żółtej papryki
    Kawałek czerwonej papryki
    Kawałek pora
    3 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    3-4łyzki mąki
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia

Placki wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w kostkę lub paseczki.

    Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dużych oczkach, wrzucić do miski, dodać papryki i pora.

    Do warzyw dodać 3 jajka i 2 łyżki jogurtu, lekko posolić, dodać pieprzu i wymieszać dokładnie. Dodać mąkę i ponownie zamieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać więcej mąki.

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć placki z obu stron na rumiano, osączyć na papierowym ręczniku.

    Podawać z surówką lub sosem. Moja rodzina zjadła z dipem z fety i sałatą ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy