Placki wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w kostkę lub paseczki.
Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dużych oczkach, wrzucić do miski, dodać papryki i pora.
Do warzyw dodać 3 jajka i 2 łyżki jogurtu, lekko posolić, dodać pieprzu i wymieszać dokładnie. Dodać mąkę i ponownie zamieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć placki z obu stron na rumiano, osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z surówką lub sosem. Moja rodzina zjadła z dipem z fety i sałatą ze śmietaną.
Komentarze