3 duże cukinie (po ok. 40 cm)
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej (jeśli ciasto będzie za rzadkie to dosypać jeszcze)
ok.4-5 ząbków czosnku
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
średnia cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć środki (nasiona). Taką już cukinie ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą ( u mnie to była jedna, płaska łyżka), wymieszać i pozostawić aż puści sok. W osobnej misce połączyć jaja, jogurt, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i cebule pokrojoną w drobną kostkę. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku (dokładnie) i dodać do przygotowanej masy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać dobrze tłuszcz, smażyć tak samo jak placki ziemniaczane. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze