Placki z fioletowych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fioletowe ziemniaki są słodsze od zwykłych, jednak nie tak słodkie jak myślisz (bataty) ;) Robi je się w kilka chwil. Są chrupiące i niesamowicie aromatyczne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g fioletowych ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, pieprz

Placki z fioletowych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z fioletowych ziemniaków 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, pozostawiamy na kwadrans, by puściły wodę. Odciskamy.

    Cebulę, czosnek i natkę siekamy, dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Smażymy na rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy