Placki z gotowanych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczny sposób na ziemniaki które zostały nam z obiadu. Placki są delikatne i chrupiące.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka sezamu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki soli i pieprzu
    olej rzepakowy do smażenia

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego smażymy cebulę wraz z czosnkiem aż się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju kokosowego i kładziemy łyżką porcję ciasta, lekko dociskając. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy