Placki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na najlepsze placki z jabłkami, puszyste, miękkie w środku, a z zewnątrz delikatnie chrupiące.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki.
    2 szklanki mleka.
    2 jajka.
    1 łyżka cukru waniliowego.
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    2-3 duże jabłka.
    1 łyżka oleju.
    olej do smażenia.

Placki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z jabłkami 1. Mąkę, cukier, jajka, mleko i proszek do pieczenia oraz olej mieszam na gładką masę.
    Jabłka kroję na plasterki (nie za cienkie!) i po kilka wrzucam do miski z ciastem.
    Nie wrzucaj wszystkich za jednym razem aby ciasto nie zrobiło się zbyt lejące.
    Na rozgrzany tłuszcz nakładam łyżką porcję ciasta z jabłkiem i smażę na średnim ogniu aż będą złociste.
    Obracam na drugą stronę i jeszcze smażę, by również od spodu były zrumienione. Podaję posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy