Placki z kabaczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jak już wcześniej pisaliśmy, kabaczki obrodziły. Pomimo swej wielkości, miąższ mają bardzo delikatny. Placki przygotowuje się w oka mgnieniu. Dzięki temu, że kabaczek jest miksowany z jajkami, powstaje bardzo puszysta masa. Tak też zostaje do końca. Są niesamowicie delikatne w środku, chrupiące na z

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kabaczek (ok 1 kg)
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    7 łyżek mąki
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Placki z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

    Do blendera przekładamy pokrojone warzywo, dodajemy jajka, czosnek, cebulę, rozdrabniamy na jednolitą masę. Przelewamy do miski.

    Następnie dodajemy mąkę, posiekany koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Placki smażymy a rozgrzanym oleju, 1 łyżka=1 placek.

    Smażymy na rumiano. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

    Podajemy z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy