Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki są naprawdę pyszne, pożywne oraz z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem kaszy.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 9 sztuk)
    200g ugotowanej kaszy jęczmiennej
    1/2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki masła
    3/4 łyżeczki soli
    2 szczypty czosnku granulowanego (solidne)
    2 szczypty papryki słodkiej
    2 szczypty papryki ostrej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g żółtego sera
    3 łyżki prażonej cebulki
    Opcjonalnie:
    tłuszcz do smażenia

Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasza jęczmienna powinna być ugotowana w osolonej wodzie, a ser starty na średnich oczkach tarki.
    W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
    Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z kaszą, miękkim/płynnym masłem, żółtym serem oraz prażoną cebulką.
    Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Komentarze

Podobne przepisy