Placki z mąki kukurydzianej z boczkiem, pomidorami i awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe, bezglutenowe placki najlepsze na śniadanie, które dają uczucie sytości.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -szklanka mąki
    -jedno jajko
    - 3/4 szklanki mleka lub wody
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    -1 łyżeczka soli
    -po 1 łyżeczce ulubionych przypraw (u mnie jest to : bazylia, słodka papryka, ostra papryka)
    -25g boczku
    -pół pomidora
    -pół awokado
    -łyżka oleju lub oliwy

Placki z mąki kukurydzianej z boczkiem, pomidorami i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, wbić jedno jajko,wlać 3/4 mleka lub mąki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego następnie dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać boczek pokrojony w kostkę oraz pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszac wszystko aż nie będzie grudek. Awokado obieramy i kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię formujemy małe placuszki, smażymy pod przykryciem na małym ogniu przed 5min z obu stron. Podajemy że świeżym awokado posypanym szczyptą soli oraz pokropionym cytryną.
    Smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy