Placki z młodych ziemniaków i młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placki z młodych ziemniaków oraz z młodej kapusty. Placki są tanie w przygotowaniu i sycące. I choć trzeba trochę się napracować przy tarciu ziemniaków, to smak placków wszystko wynagradza. Polecam na obiad z dodatkiem surówki z młodej kapusty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
    330 g młodej kapusty
    1 cebula
    2 jajka
    1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    oliwa do smażenia

Placki z młodych ziemniaków i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i cienko obieramy (lub skrobiemy). Cebulę obieramy z łusek. Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki na durszlak i odcedzamy z płynu. Kapustę drobno siekamy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków z cebulą, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, przyprawy, mąkę oraz mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką porcje ciasta na placki. Smażymy na małym ogniu na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy