Placki z rzodkiewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój 3-letni syn Szymon jest niejadkiem. Do tych placków nie muszę go jednak zachęcać.

Składniki:

  • ● 5 dużych ziemniaków
    ● 10 rzodkiewek
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 jajka
    ● szkl. kaszy manny
    ● łyżeczka curry
    ● szczypta pieprzu kajeńskiego
    ● łyżka vegety
    ● oliwa

Placki z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule siekamy i smażymy na oliwie na złoty kolor.
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki ścieramy
    jak na placki i odciskamy sok. Rzodkiewki ścieramy na
    tarce o dużach oczkach i mieszamy z ziemniakami.
  • 2. Do masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, czosnek,
    kaszę i przyprawy.
    Mieszamy (masa będzie
    dość gęsta)
    i smażymy na złotobrązowo.

Porady

Placki podajemy np. z białym serem wymieszanym ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy