Placki z warzywami w roli głównej.

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki, które podbiły moje podniebienie. Rewelacyjne w smaku, kolorystycznie także ładnie się prezentują.W sam raz na kolacje - bez wyrzutów sumienia;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - brokuły mrożone (koszyczki): 125 gramów
    - kalafior mrożony (różyczki): 125 gramów
    - marchew mała(mrożona): 150 gramów
    - Jajko (jeśli małe to 3 sztuki): 2 sztuki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
    - olej: 2 łyżki

Placki z warzywami w roli głównej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa rozmrażamy.
    W rozdrabniaczy tniemy na malutkie kawałki.
    Dosłownie kilka obrotów, muszą powstać drobinki warzyw, nie gładka masa (papka).
    Przekładamy wszystko do miski, dodajemy jajka,mąkę, sól i pieprz.
    Całość mieszamy, aby połączyły się składniki.
    Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje mieszanki warzywnej.
    Placki muszą być dosyć grube, aby przy przewracaniu na drugą stronę nie rozpadały się.
    Smażymy z obu stron po 3 minuty każdy.

    *Jeśli chcecie zrobić ze świeżych warzyw, to kalafior i brokuł ugotować al dente, marchewki nie trzeba. dojdzie podczas smażenia;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy