PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I PATISONA PODANE Z PASTĄ PAPRYKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mięciutkie i delikatne placki, które zadowolą każdego smakosza potraw z ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • - 10 małych ziemniaków
    - 1 średni patison
    - 1 mała cebula
    - 3 łyżki mąki
    - 2 łyżeczki vegety
    - pieprz
    - olej do smażenia

Placki z ziemniaków i patisona podane z pastą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z ziemniaków i patisona 1. Ziemniaki obrać, opłukać. Patisona obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i opłukać. Ziemniaki i patisona w misce utrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i dodać do miski.
    Dodać mąkę, jajko, vegetę i pieprz.
  • Placki z ziemniakówi patisona 2. Dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Placki z ziemniaków i patisona 3. Rozgrzać na patelni olej. Łyżką nakładać ciasto i smażyć z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, przełożyć placki na kilka warstw ręcznika papierowego, aby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
  • Placki z ziemniaków i patisona 4. Przełożyć na talerz i na każdy placek położyć kleks z pasty paprykowej.
    Przepis na pastę podałam kilka dni wcześniej.

Porady

Placki możemy podawać na gorąco z pastą paprykową, śmietaną, gulaszem, paprykarzem, sosem pieczarkowym, sosem z leśnych grzybów (świeżych, lub suszonych), sosem chrzanowym itp.

Komentarze

Podobne przepisy