Placki ziemiaczane nadziewane mięsem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemiaczane nadziewane mięsem polane sosem cebulowo-czosnkowym z dodatkiem świeżego koperku

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 0.7 kilograma
    - mięso mielono: 300 gramów
    - cebula, 2 ząbki czosnku sól, pieprz: 1 sztuka

Placki ziemiaczane nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuje mięso jak na kotlety mielone.(każdy ma swój ulubiony) Można zrobić większa porcję mięsa i z reszty usmażyć mielone i zamrozić. Następnie przygotowuje z ziemniaków startych na tarce ( ja mielę przez maszynkę na najmniejszych oczkach szybko i bez stresu) do tego dodaje sól , pieprz, 1 jajko i mieszam na koniec dodaje mąkę tyle aby ciasto nie pływało. Następnie smarze placki nakładam ciasto na wierzch kładę mięso i przykrywam drugą warstwa ciasta. obtaczam na oleju aż się zarumieni następnie na 10 min do piekarnika 200 stopni. Sos - cebula +czosnek +olej (lub masło) smażę na koniec dodaje śmietanę 18 kwaśną i koper wg uznania.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Muszelki nadziewane mięsem mielonym