Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uczta dla smakoszy ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
    2 spore cebule
    1/2 główki czosnku
    2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
    garść posiekanej zieleniny (szczypiorek)
    3 jajka
    sól
    curry
    tłuszcz do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce z małymi otworami.
    Cebule ścieramy na tarce.
  • 2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka, dokładnie mieszamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, posiekany szczypiorek.
    Wszystko dokładnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
    Doprawiamy do smaku solą i curry.
  • 3. Łyżką nabieramy małe porcje masy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Podajemy np. z gulaszem

Porady

Przed podaniem placki ziemniaczane odsączamy z tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy