Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Placki z ziemniaków surowych i gotowanych.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg startych surowych ziemniaków
    400 g ugotowanych ziemniaków
    4 jajka
    1 duża cebula
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    sól do smaku
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki starte i dodane pozostałe składniki 1. 1,5 kg surowych ziemniaków ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez maszynkę. 400 g ugotowanych ziemniaków również przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoty kolor. Do masy z ziemniaków i cebuli wbijamy 4 jajka, dodajemy 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i sól do smaku.
  • Masa ziemniaczana 2. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Placki smażone na patelni 3. Nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia.
  • Gotowe placki ziemniaczane 4. Gotowe placki polewamy śmietaną, jogurtem lub czym kto woli.

Porady

Placki możemy również udekorować owocami.

Komentarze

Podobne przepisy