Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przygotowane inaczej niż tradycyjne.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (większe): 5 sztuk
    - pieczarki: 10 sztuk
    - Żółty ser: 30 dekagramów
    - filet z piersi kurczaka: 2 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - przyprawa (np. staropolska, do gyrosa): 2 łyżeczki
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - olej (do smażenia): 250 mililitrów

    - śmietana 18 %: 400 mililitrów
    - czosnek (zmiażdżony): 3 ząbki
    - sól (do smaku): 4 szczypty
    - pieprz (do smaku): 3 szczypty

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, pieczarki, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, mięso pokroić w kostkę, dodać mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Można dodać również czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
  • 3. Smażyć na rozgrzanym oleju jak zwykłe placki ziemniaczane, po kilka minut z obydwu stron. Upieczone placki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 4. Podawać z sosem czosnkowym lub/i z ulubioną surówką.
  • 5. Sos czosnkowy: wymieszać śmietanę z czosnkiem, solą i pieprzem. Do sosu można dodać pół pęczką drobno posiekanego koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy