Placki ziemniaczane na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce warzywnej o drobnych oczkach.
Potem przełożyć je na ściereczkę i odcisnąć wytworzony podczas tarcia sok.
Miazgę ziemniaków zalać częścią wrzącego mleka, stale mieszając.
Odstawić do ostudzenia.
W reszcie mleka rozpuścić drożdże.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka dodać do mleka z drożdżami.
Dosypać mąkę oraz sól.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodać do reszty.
Dodać 2 łyżeczki cukru oraz rozpuszczone masło.
Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Podawać ze śmietaną i dżemem.
Komentarze