Placki ziemniaczane, tzw. bliny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy!

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki (po starciu 2 litry)
    2 szkl mąki pszennej
    2-3 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placki ziemniaczane, tzw. bliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta).
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy