Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smakowite placuszki z boczkiem i suszonym tymiankiem. Idealne na kolację lub podwieczorek.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 180-200 g wędzonego boczku
    - 1 duża cebula
    - 2 jajka
    - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są
    mączyste, wystarczą 3 łyżki)
    - sól, pieprz
    - łyżka suszonego lub kilka
    gałązek świeżego tymianku
    - olej do smażenia

Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy