Placki ziemniaczane z chili

0 (0 ocen)

Cienki , chrupiące placki ze wspomagającą trawienie , pikantną ,papryką chili która nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealnie , smakowo łączy się z natką pietruszki.Placki podane z kleksem jogurtu naturalnego , posypane brązowym cukrem skradną nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    2 papryki chili
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    jogurt naturalny , gęsty
    cukier trzcinowy
    olej lub smalec do smażenia

Placki ziemniaczane z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać , umyć , osuszyć.
    Zetrzeć na tarce o małych oczach , odstawić.
  • 2. Papryki chili oraz natkę posiekać drobno.
    Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę.
    Wbić jajko , wsypać mąkę , przyprawy oraz dodać chili i natkę pietruszki.
    Wymieszać dokładnie.
  • 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
  • 4. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego , posypane trzcinowym cukrem.
    Możemy także podać same lub z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy