Placki ziemniaczane z kabaczkiem

0 (0 ocen)

Szybki i smaczny obiadek bezmięsny

Składniki:


  • 1/2 kg ziemniaków ( po obraniu )
    450 g kabaczka ( po obraniu )
    1 duża cebula
    2 łyżki mąki ( lekko czubate )
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
    dodatkowo :
    śmietana lub jogurt naturalny z cukrem do polania

Placki ziemniaczane z kabaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, kabaczka i cebulę po obraniu umyć. Z kabaczka usunąć także gniazdo nasienne. Wszystko pokroić na kawałki. Cebulę i kabaczek wrzucić do rozdrabniacza i dokładnie zmiksować po czym przełożyć do miski. Wytworzony nadmiar soku można odlać. Ziemniaki także zmiksować i dodać je do wcześniej rozdrobnionych składników.
  • 2. Dodać mąkę, jajka i przyprawy do smaku i wymieszać masę. Na patelnię wlewać olej i kłaść porcje ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym po czym kłaść na talerze. Podawać z posłodzoną śmietanką, jogurtem lub z samym cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy