1/2 kg ziemniaków ( po obraniu )
450 g kabaczka ( po obraniu )
1 duża cebula
2 łyżki mąki ( lekko czubate )
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
dodatkowo :
śmietana lub jogurt naturalny z cukrem do polania
Placki ziemniaczane z kabaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, kabaczka i cebulę po obraniu umyć. Z kabaczka usunąć także gniazdo nasienne. Wszystko pokroić na kawałki. Cebulę i kabaczek wrzucić do rozdrabniacza i dokładnie zmiksować po czym przełożyć do miski. Wytworzony nadmiar soku można odlać. Ziemniaki także zmiksować i dodać je do wcześniej rozdrobnionych składników.
2.Dodać mąkę, jajka i przyprawy do smaku i wymieszać masę. Na patelnię wlewać olej i kłaść porcje ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym po czym kłaść na talerze. Podawać z posłodzoną śmietanką, jogurtem lub z samym cukrem.
Komentarze