Placki ziemniaczane z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Jak pisałam we wcześniejszym poście niestety placki ziemniaczane smażone na oleju nie są dla mnie. Więc postanowiłam zrobić wersję placków z piekarnika. Wyszły na prawdę smaczne. Choć udało mi się zjeść tylko dwa…bo resztę – czyli około 5 sztuk zjadł a wręcz pochłonął Filip choć nie wiem gdzie on to pomieścił….chyba ma jakiś bum wzrostowy…mniejsza z tym. Czas na placki !!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • około 700 g ziemniaków

    2/3 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

    1 czubata łyżeczka suszonego koperku

    2 ząbki czosnku

    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki oleju rzepakowego

Placki ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

    2. Spod papki ziemniaczanej odlewamy wodę

    3. Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całośc mieszamy

    4. Placki nakładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanej olejem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagzranego do 190 stopni i pieczemy około 30 minut . Po 15 minutach placki obracamy

Komentarze

Podobne przepisy