Placki ziemniaczane z pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane chyba każdy je zna i lubi, tym razem dodałam liście pokrzywy. Jak dla mnie smak rewelacyjny. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    1 jajko
    około 50 liści pokrzywy
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki mąki
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z pokrzywą 1. Liście pokrzywy myjemy i sparzamy gorącą wodą ( kilka minut) przekładamy na cedzak i odsączamy. Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy do miski. Pokrzywę odciskamy z wody, kroimy bardzo drobno.
    Starte ziemniaki przelewamy na cedzak, odsączamy.
    Do miski wkładamy masę ziemniaczaną, skrobię ziemniaczaną ze startych ziemniaków i pozostałe składniki. Mieszamy.
    Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placki. Przekładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy