Placki ziemniaczane z sosem wegierskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedyś będąc z dziećmi na wycieczce zamówiliśmy to danie i od tego czasu stale gości na naszym stole

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Na sos ;
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    2 cebule
    1 pętko cienkiej kiełbasy
    30 dag pieczarek
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    szczypta chili
    2 łyżki mąki

Placki ziemniaczane z sosem wegierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hexq81 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o największych oczkach . Cebulę zetrzeć na małych oczkach ,dodać mąkę ,jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki . Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.
    Papryki umyć,wydrążyć gniazda nasienne i podsmażyć na oleju w osobnym naczyniu z jedną cebulą.Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć z drugą cebulą na oleju aż sok odparuje.Wszystkie składniki włożyć do jednego garnka ,zalać wodą tak aby były przykryte ,dodać przyprawy .Gotować około 10 minut . Po tym czasie zagęścić mąką rozmieszaną w 0,5 szkl. wody

Porady

Sos można doprawić kucharkiem i przyprawą typu maggi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy