Placki ziemniaczane z sosem wegierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce o największych oczkach . Cebulę zetrzeć na małych oczkach ,dodać mąkę ,jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki . Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.
Papryki umyć,wydrążyć gniazda nasienne i podsmażyć na oleju w osobnym naczyniu z jedną cebulą.Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć z drugą cebulą na oleju aż sok odparuje.Wszystkie składniki włożyć do jednego garnka ,zalać wodą tak aby były przykryte ,dodać przyprawy .Gotować około 10 minut . Po tym czasie zagęścić mąką rozmieszaną w 0,5 szkl. wody
Porady
Sos można doprawić kucharkiem i przyprawą typu maggi
Komentarze