ok. 1kg ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
ok.2 łyżek mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
1/3 szkl mleka
żółty ser
75 dag szynki wieprzowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 średnia papryka
30 dag pieczarek
przyprawa do mięs
smalec do smażenia
Placki ziemniaczane z żółtym serem i gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki i cebulę starłam w rozdrabniaczu. Dodałam jajka, mąkę , mleko i przyprawy. Wymieszałam dokładnie i na rozgrzanym oleju usmażyłam placki. Kiedy usmażyły się z jednej strony, przed odwróceniem ich na każdy położyłam plasterek żółtego sera. Odwróciłam i smażyłam do roztopienia się sera.
2.
Mięso umyłam, pokroiłam w średnią kostkę. Obsmażyłam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem.Dodałam przyprawę do mięs. Podlałam wodą i dusiłam ok. 40 min. Pieczarki i paprykę pokroiłam i dodałam do mięsa. Dusiłam kolejne 2o min. Podałam ze śmietaną.
Komentarze