Placki ziemniaczane ze smietana

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dzis nabralam wielkiej ochoty na placki ziemniaczane z dobra polska smietana. Do smietany dodalam koperek i mlody szczypiorek. Bylo pysznie ,tak jak kiedys moja mama robila mi w dziecinstwie.

  • 45 min

Składniki:


  • 1 kg. ziemniakow
    cebula
    szczypiorek
    koperek
    2 male zabki czosnku
    plaska lyzka maki
    sol,pieprz ,papryka ostar i slodka w proszku
    jajko

    Dodatkowo:
    dobrej jakosci smietana lub dobry gesty jogurt ewentualnie
    koperek,szczypiorek

Placki ziemniaczane ze smietana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy . Nastepnie nalezy jej zetrzec ,na tarce o drobnych oczkach . Nastepnie scieramy obrana cebule . Ja zawsze pozwalam takiej masie troche ociec na sicie . Nastepnie zbieram skrobie ,ktora nam sie osiadzie na dnie i dodaje do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko ,posiekany szczypiorek i koperek ,sol,pieprz ,papryke ostra i slodka ,oraz okolo lyzki maki . Mieszamy i odstawiamy na moment ,aby maka troszke napeczniala
  • 2. Na dobrze rozgrzanej patelni smazymy placuszki na zloty kolor. Nastepnie je odsaczamy z tluszczu , na papierowym reczniku.
  • 3. Smietane mieszamy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
  • 4. Placki serwujemy ze smietana.
    Smacznego

Porady

Zamiast smietany mozna uzyc jogurtu lub np. wymieszac smietane z jogurtem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy