Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne placki ziemniaczane z dużą ilością szczypiorku podane z kleksem kwaśnej śmietany

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1/2 pęczka szczypiorku
    2 cebulki dymki
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól
    Pieprz

    Ponad to:
    Olej do smażenia
    Kwaśna śmietana

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek i dymkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, szczypiorek oraz mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy