Placki ziemniaczano-cebulowe

0 (0 ocen)

Znane wszystkim placki ziemniaczane ale troszkę inne bo z dodatkiem cebulki i bardzo chrupiące. Do tego kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    2 cebule
    1 jajko
    sól z pieprzem Kamis
    4 łyżki mąki
    olej do smażenia
    dodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 %

Placki ziemniaczano-cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej tej mąki tym placki będą bardziej chrupiące. Ja daję tak średnio 4 łyżki, jeśli podczas smażenia masa puszcza dużo soku to porostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki lekko posolić i odstawić na sicie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem.

Komentarze

Podobne przepisy