Placki ziemniaczano-marchewkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite placki ziemniaczano-marchewkowe. Połączenie ich ze zmielonym chrupkim pieczywem dodało pysznego aromatu oraz chrupkości po usmażeniu. Polecam placki na obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    350 g marchewki
    2 jajka
    60 g pieczywa chrupkiego żytniego
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    olej do smażenia

Placki ziemniaczano-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo chrupkie mielimy na mąkę i odkładamy. Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce (ja starłam część na tarce o małych oczkach a część na tarce jarzynowej). Starte warzywa odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy oraz zmielone pieczywo. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy