Placki ziemniaczano-serowe z dodatkiem jabłka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Eksperymenty z plackami ziemniaczanymi nie mają końca, najbardziej smakowały mi z dodatkiem tartego żółtego sera, tym razem dodałam jeszcze tarte jabłko, proponuję spróbować. Placki nabierają bardziej wyrazistego smaku w połączeniu z ziemniakiem, cebulą i serem.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków ok. 600g
    150 g startego żółtego sera
    1 mniejsze kwaśniejsze jabłko
    1 pokrojona w kostkę cebula
    czubata łyżka mąki + łyżeczka proszku do pieczenia
    1 całe jako
    sól i pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    ew. gęsta śmietana do polania

Placki ziemniaczano-serowe z dodatkiem jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, ser i jabłka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia, potem posiekaną cebulę , wymieszać i smażyc na rumiano. Gotowe można polać gęstą kwaśną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy