Placuszki amarantusowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zdrowe, bezglutenowe placuszki z ekspandowanego amarantusa. Dzięki jego zawartości, placuszki mają wiele wartości odżywczych, są niezwykle puszyste, mięciutkie, smaczne i bardzo aromatyczne. Przygotowuje się je błyskawicznie! Są świetną, pełnowartościową przekąską :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 pełne szklanki ekspandowanego amarantusa
    - 2 jajka
    - 2 łyżki cukru brzozowego
    - szczypta soli
    - żurawina suszona

Placuszki amarantusowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. wa całe jajka z dodatkiem szczypty soli i 2 łyżek cukru brzozowego, ubijamy dokładnie mikserem do momentu, aż masa powiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
  • 2 2. Do miski wsypujemy 2 pełne szklanki ekspandowanego amarantusa...
  • 3 3. ... a następnie dodajemy do niego ubite jaka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Tak powstałą masę nakładamy porcjami za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środek każdego placuszka wkładamy suszoną żurawinę.
  • 5 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut. Pieczemy do momentu lekkiego zarumienienia.

    Po tym czasie wyjmujemy placuszki i odczekujemy kilka minut, aby delikatnie stwardniały.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy