Placuszki chlebowe z dodatkiem sera żółtego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejny sposób na wykorzystanie starszego chleba. Moim córciom bardzo smakowało-starsza córcia powiedziała mniam mniam psepysne mamusiu:))))

  • 30 min

Składniki:

  • 6-7 kromek chleba ( ja miałam baltonowski)
    3 jajka
    3 łyżki mleka
    1 duża łyżka śmietany 12%
    90 g sera żółtego
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka bazylii
    masło lub olej do smażenia

Placuszki chlebowe z dodatkiem sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb pokroić w kostkę średniej wielkości ( razem ze skórkami), przełożyć do większej miski. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do chlebka. Dodać także koperek. Wymieszać wszystko dokładnie. W drugiej misce jajka roztrzepać ze solą, pieprzem i bazylia. Dodać mleko i zamieszać. Przelać do chleba i wtedy dodać łyżkę śmietany i po raz ostatni wszystko dobrze zamieszać.Na patelni rozgrzać tłuszcz ( ja użyłam oleju) i kłaść łyżką placuszki ( ja pomogłam sobie foremką do smażenia jajek i placków). Smażyć placuszki z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i na chwilę położyć na ręcznik papierowy. Podawać. Można posmarować ketchupem. Zaletą tego śniadanka jest to,że na zimno również dobrze smakuje. Polecam i smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy