Placuszki cukiniowo – ziemniaczane z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Miałam nadmiar cukinii, który wykorzystałam na takie pyszne placuszko kotleciki. Opłacało się, naprawdę smaczne!

  • 30 min

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
    400g cukinii
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    8 – 10 czarnych oliwek
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    Suszona bazylia i tymianek
    Sól, pieprz czarny i ziołowy
    Olej do smażenia

Placuszki cukiniowo – ziemniaczane z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę, oliwki w krążki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć razem i doprawić ziołami, solą i pieprzami. Gdyby masa była rzadka dosypać mąki. Łyżką formować niewielkie placuszki na patelni z gorącym olejem. Smażyć na niewielkim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub z jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy