Lekko, pysznie i kolorowo i bez zbędnych kilogramów:)
Składniki:
150 g piersi z kurczaka
75 g kukurydzy z puszki
75 g fasolki szparagowej mrożonej
1 mała marchewka
2 jajka
1 żółtko
10 g mąki żytniej
10 g otrębów żytnich
Sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
Placuszki drobiowe z warzywami smażone bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę przełożyć do miseczki zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Razem z fasolką dodać do mmiski
2.Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać zawartość miski.
3.Mięso umyć i dobrze osuszyć. Pokroić w małą kostkę.Dodać do warzyw.
4.Do drugiej miski wbić jajka, dodać żółtko oraz wszystkie przyprawy. Dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Następnie dodać mąkę oraz otręby i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
5.Masę jajeczną przelać do mięsa i warzyw. Połączyć całość.
6.Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu). Kłaść łyżką porcje masy i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Smacznego!
Komentarze