Placuszki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne placuszki, które są szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag miąższu dyni (waga po oczyszczeniu),
    1 i 1/3 szklanki mleka,
    2 szklanki mąki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki cukru,
    torebka cukru waniliowego,
    2 jajka,
    olej do smażenia

Placuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć ze środka włókna ze pestkami. Obraną dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do miski wlać mleko, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać startą dynię i całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję ciasta formując małe placuszki. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy