Placuszki dyniowo- jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowe, smaczne, idealne na ciepły podwieczorek.

  • 40 min

Składniki:

  • - około 0,5 kg twardego miąższu dni
    - 1 jabłko
    - 1 szklanka mąki
    - 1/4 szklanki cukru (może być mniej)
    - 1/4 szklanki mleka
    - 2 jajka
    - odrobina soli
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - olej do smażenia

Placuszki dyniowo- jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane kawałki twardego miąższu dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je z cukrem. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, troszkę soli. Ucieramy ciasto, dolewamy mleko, tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Dodajemy startą dynię, mieszamy delikatnie łyżką. Do ciasta wkroić plasterki obranego jabłka, również wymieszać delikatnie łyżką. Na rozgrzanym oleju smażymy formując nieduże placuszki do momentu zrumieniania z obu stron. Odsączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Porady

Usmażone placuszki warto posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy