Placuszki jabłkowo-bananowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis ten podała mi kuzynka, odrazu coś mnie w nim zaintrygowało. Postanowiłam wykonać placuszki i wyszły przepyszne!

  • 15 min

Składniki:

  • 5 jabłek
    1 banan
    1-2 jajka (w zależności od wielkości)
    0,5szkl mąki tortowej
    0,5 op. cukru waniliowego
    1 łyżka cukru

Placuszki jabłkowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Starte jabłka i rozdrobiony banan 1. Jablka ścieramy na tarce o grubych oczkach, banan rozdrabniamy na małe kawałki
  • Dodajemy jajka, cukier i mąkę. 2. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, cukier i mąkę - wszystko łączymy w jednolitą masę.
  • Smażymy. 3. Smażymy na małej ilości oleju - nakładajac łyżką i formując małe placuszki.

Porady

Jeżeli jajka są małe to trzeba dodać 2szt. A gdyby się zdażyło, że placuszki się rozlatują wtedy można dodać wiecej mąki i powinno być ok :) ps- Gdy jabłka są słodkie można ominąć etap dawania cukru. Ja robiłam z kwaśnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy