Placuszki jaglane z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki ze zdrowej kaszy jaglanej i jabłek pokrojonych w kostkę. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je podać jako śniadanie na ciepło lub zabrać jako lunch do pracy.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram kaszy jaglanej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    4-5 łyżek mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Placuszki jaglane z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, wrzucamy ją do miski.

    Jabłka kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do kaszy.

    Dodajemy również mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia.

    Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.

    Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Podajemy placuszki oprószone cukrem pudrem.

    Z podanych składników wychodzi około 18-20 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy