Placuszki jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki z truskawkami. Placuszki są bardzo delikatne, wręcz biszkoptowe. W smaku przypominają słodkie omlety.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 190 g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 łyżki mąki kokosowej
    2 łyżki mąki ryżowej
    4 łyżki mąki pszennej
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Kilka truskawek

Placuszki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przelewamy jogurt naturalny, wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę kokosową, mąkę ryżową i pszenną. Wsypujemy ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu wlewamy mleko. Całość miksujemy lub mieszamy. Gdy masa będzie za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Masę wlewamy łyżką na patelnię (2 łyżki na jednego placuszka). Smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia, przed przewróceniem placuszków na drugą stronę w ciasto delikatnie wgniatamy plasterki truskawek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy