Placuszki kalafiorowe z jarmużem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne pieczone placuszki z lekkim, świeżym, jogurtowym przykryciem...

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:
    mały kalafior
    mała marchewka
    4 łyżki tartego sera (Grated Cheddar)
    jajko
    sól
    Pianka:
    garść jarmużu
    jabłko
    łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego

Placuszki kalafiorowe z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i osączyć na ręczniku papierowym. Do miski wsypać ser żólty, startą marchewkę, a następnie dodać kalafior i jajko. Wymieszać.
  • 2. Formować cienkie placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 20 minut w 170 stopniach.
  • 3. Jarmuż, jabłko i sok z cytryny utrzeć w blenderze na gladką masę. Następnie połączyć z kremowym jogurtem i przełożyc na upieczone placuszki. Smacznego!

Porady

Zamiast jogurtu można użyć śmietankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy