Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjnie smarują z bitą śmietaną. Mogą być fajnym pomysłem np. na słodki obiad, podwieczorek lub kolację.
Składniki:
Składniki: (ok. 5-6 placuszków)
ok. 150 g mąki ( u mnie ok.100g pszennej i ok. 50 g pszennej pełnoziarnistej),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
160 ml jogurtu naturalnego,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżeczka kakao (typu nesquik),
1 łyżeczka wiórek kokosowych (opcjonalnie),
1 łyżeczka oleju + do smażenia ( ja smażę najczęstszej na kokosowym),
kilka truskawek,
Placuszki lekko kakaowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i mieszamy.
Jogurt miksujemy z jajkiem i cukrem na jednolitą masę, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy kakao, wiórki, olej i dalej dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta, układamy plasterki truskawek.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze.
Najlepiej smakują na ciepło. Podajemy z bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty. Możemy również posypać cukrem pudrem czy starta czekoladą. Smacznego!
Komentarze