Placuszki Misia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czasami podaję mojemu czteroletniemu synowi obiad bezmięsny. Dzięki dodatkowi soczewicy ma zapewnione białko, a minimalna ilość oliwy sprawia, że jest to danie lekkie mimo smażenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    0,5 szklanki zielonej soczewicy
    jajko
    pół cebuli
    ząbek czosnku
    bułka tarta
    przyprawa do potraw z ziemniaków
    oliwa do smażenia

Placuszki misia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj i ostudź ziemniaki. Rozgnieć je dokładnie widelcem.

  • 2. Ugotuj do miękkości soczewicę. Ostudzoną zmiksuj razem z cebulą i czosnkiem, dodaj do ziemniaków i wymieszaj dokładnie.
  • 3. Przypraw do smaku, dodaj jajko i bułkę tartą lub mąkę, aby uzyskać odpowiednią do smażenia konsystencję.
  • 4. Z masy uformuj nieduże kulki, zrób z nich płaskie placuszki, następnie panieruj w bułce tartej. Smaż na minimalnej ilości oliwy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.

Porady

Ziemniaki i soczewicę można ugotować wcześniej, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Placuszki podaję z surówką, a czasem z sosem pomidorowym własnej roboty.

Komentarze

Podobne przepisy