Placuszki na patyczkach

0 (0 ocen)

Placuszki są lekkie. Idealne na zachętę dla małego niejadka.

Składniki:

  • - 200g mąki
    - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki soli
    - 1 łyżka cukru
    - jajko
    - 1 szkl. mleka
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    - dżem
    - miód lub syrop klonowy
    - olej
    - kilka wykałaczek długich (przeciętych na pół)

Placuszki na patyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hm483e 1. Wszystkie składniki połączyć i miksować do jednolitej masy.
    Nakładać na patelnię małe placuszki ( patelnie pędzelkiem wysmarować olej, za każdym razem). Na środku placuszków układać po jednej wykałaczce i zalać odrobiną ciasta, tak by zakryć patyczek.
    Kiedy rogi placuszka będą zarumienione, przewrócić na drugą stronę.

    Uwaga: patyczek może być gorący.
  • image-1xi022q 2. Miód rozgrzać w rondelku i na gotowe placuszki polać bądź jak kto woli nałożyć odrobinę dżemiku.

Porady

Placuszki najlepiej na patelnię nakładać gałkownicą od lodów, wtedy placuszki będą miały równe kształty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy