Placuszki rybno-serowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja propozycja na rybkę

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g fileta z mintaja
    1 cebula
    100 g sera żółtego edam
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka przyprawy kebab
    1/2 łyżeczki soli
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej do smażenia

Placuszki rybno-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miski. Cebulę drobno pokroić i dodać do ryby. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i przełożyć do miski. Dodać rozmaryn,sól i przyprawę kebab. Wymieszać i odłożyć do lodówki na godzinę. Do drugiej miski wbić jajka,dodać obie mąki oraz szczyptę soli i wymieszać dokładnie,tak aby nie było grudek. Masę jajeczno-mączną połączyć z rybą i serem i porządnie wymieszać. Na patelnie rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką placuszki. Smażyć je z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką z kapusty kiszonej z rzodkiewką i koperkiem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy