Placuszki serowe z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, cukier i miksuję blenderem do momentu aż ser zrobi się gładki. Do sera dodaję aromat pomarańczowy, mąkę, i wszystko dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam łyżką.Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle lub oleju z każdej strony na rumiano. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję z sosem czeresniowym.
Komentarze