Placuszki serowe z sosem czereśniowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki które uwielbia cała moja rodzina.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu
    3 czubate łyżki mąki
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    3 krople aromatu pomarańczowego
    olej lub masło do smażenia

    sos czereśniowy:
    1 szklanka wypestkowanych czereśni
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki wody

Placuszki serowe z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, cukier i miksuję blenderem do momentu aż ser zrobi się gładki. Do sera dodaję aromat pomarańczowy, mąkę, i wszystko dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam łyżką.Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle lub oleju z każdej strony na rumiano. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję z sosem czeresniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy