kilka plasterków szynki
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek pora
kilka pieczarek
1 jajko
30 g mąki żytniej T720
sól, pieprz
słodka papryka, zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Placuszki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubym oczku, obraną pietruszkę, pora, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię, posypać przyprawami, podlać niewielką ilością wody i smażyć do jej odparowania. Jajko, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z niewielka ilością wody, tak by powstało ciasto gęstsze niż na naleśniki i dodać warzywa. Wymieszać i smażyć placuszki na złoty kolor. Przed podaniem można polać ketchupem. Smacznego :)
Komentarze