Placuszki weneckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ubij jajka z cukrem,nie przerywając miksowania dodaj po jednej łyżce mąkę.Mleko zagotuj i jeszcze gorące dodaj do masy jajecznej.Masę przelej do garnuszka i dodaj skórkę z cytryny (pocięta w duże kawałki żeby póżniej można było ją wyłowić)gotuj ok 15 min na małym ogniu cały czas mieszając(do zgęstnienia)Usuń skórkę z cytryny.ciasto przelej do tortownicy śr ok 23 cm wyrównaj powierzchnię . Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Ciasto wyjmij z formy (można pomóc sobie łopatką do przewracania placków)podziel na 8 kawałków(trójkątów).
2.Panierka: jajka rozkłóć w płaskim naczyniu(talerz)Trójkąty maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.Podawaj z cukrem pudrem,dżemem lub bitą śmietaną.
Porady
Może się zdarzyć że masa będzie za rzadka,wtedy trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki.
Komentarze