Placuszki weneckie

0 (0 ocen)

To takie budyniowe placuszki.Świetne!!!:)

Składniki:

  • 3 jajka
    100 g cukru
    4 łyżki mąki pszennej(kopiaste)
    500 ml mleka
    skórka z cytryny(umyta)
    panierka:
    2 jajka
    bułka tarta

Placuszki weneckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-290dfly 1. Ubij jajka z cukrem,nie przerywając miksowania dodaj po jednej łyżce mąkę.Mleko zagotuj i jeszcze gorące dodaj do masy jajecznej.Masę przelej do garnuszka i dodaj skórkę z cytryny (pocięta w duże kawałki żeby póżniej można było ją wyłowić)gotuj ok 15 min na małym ogniu cały czas mieszając(do zgęstnienia)Usuń skórkę z cytryny.ciasto przelej do tortownicy śr ok 23 cm wyrównaj powierzchnię . Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Ciasto wyjmij z formy (można pomóc sobie łopatką do przewracania placków)podziel na 8 kawałków(trójkątów).
  • image-0yfg0ax 2. Panierka: jajka rozkłóć w płaskim naczyniu(talerz)Trójkąty maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.Podawaj z cukrem pudrem,dżemem lub bitą śmietaną.

Porady

Może się zdarzyć że masa będzie za rzadka,wtedy trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy