Placuszki z batatem na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na delikatne placuszki z batatem na słodko. Placuszki wychodzą puszyste, lekkie i smakowite. Dobry sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. Polecam

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g batatów
    1 jajko
    1 cukier waniliowy (12g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

Placuszki z batatem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy cienko, kroimy w kostkę i przepłukujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (bataty mają być przykryte) i wstawiamy na gaz. Gotujemy ok. 10 minut do miękkości. Zlewamy ugotowane bataty na cedzak, przelewamy zimną wodą i zostawiamy aby ostygły. Zimne bataty blendujemy z jajkiem na gładką masę. następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę oraz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy ciasto (po 1 łyżce). Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż będą lekko brązowe. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

3.73 (845 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.73 (845 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min