Placuszki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy krok to umycie cukini, którą następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Po starciu lekko solimy cukinię i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie odsączamy z niej wodę. Ja przed starciem usuwam ze środka cukini pestki za pomocą łyżki.
2.W międzyczasie łączymy mąkę ze szczyptą soli i roztrzepanym jajkiem oraz mlekiem. Na koniec dodajemy cukinię, pieprz i zioła prowansalskie według uznania. Mieszamy wszystko razem na masę.
3.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i nakładamy placuszki za pomocą łyżki. Smażymy je po ok. 2 minuty z jednej, a następnie drugiej strony.
4.Gotowe! Smacznego :)
Porady
Można podawać je z jogurtem, śmietaną, sosem lub mozzarellą. Mozzarellę kładziemy kiedy smażymy drugą stronę i przykrywamy patelnię, aby ser stopił się. Z tej porcji wychodzi około 15 placuszków.
Komentarze