Placuszki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cukinia w duecie z kaszą kuskus.

  • 50 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk :
    1 młoda cukinia
    1/3 szklanki kaszy kuskus
    50 g sera żółtego
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1 łyżka bułki tartej
    sól,pieprz
    olej do smażenia

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach, solimy do smaku i odstawiamy na 30 minut.
    Kaszę zalewamy wrzątkiem na 1 cm powyżej powierzchni , odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
  • 2. Cukinię odciskamy, dodajemy kaszę, jajka, starty ser, wyciskamy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (na sól uważamy, bo cukinia już była solona).Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
    Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
    Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy